tisdag 24 september 2013

Enkel politik enligt Bertil Dahl

Det är lätt att raljera när man inte är en del av regeringen och därmed aldrig behöver ta något riktigt ansvar. Bertil Dahl förklarade i måndagstidningen i Barometern att politik är ganska enkelt ibland. Istället för att lägga pengarna på att ytterligare sänka skatten, för att på så sätt stimulera Sveriges tillväxt och på sikt även sänka arbetslösheten i vårt land, så skulle Herr Dahl själv välja att lägga pengarna på att anställa fler inom skola och vård. Dahls sätt att se på politik är väldigt förenklad men han har kanske å andra sidan tappat greppet om hur verkligheten ser ut, med tanke på hans långa politiska erfarenhet. Verklighetens ekvationer är nämligen inte lika lättlösta. Enbart pengar skapar varken bättre vård eller en bättre skola.
Det skulle vara mycket intressant att höra Bertil Dahl berätta mer om exakt vilka han skulle vilja anställa i Kalmar kommunnär han spenderar dessa pengar. Han skriver om att det skulle kunna bli 50-talet fler anställda i Kalmar kommun, som om det i sig skulle leda till bättre kvalitet inom den kommunala servicen. Nej, Bertil Dahl, så enkelt är det inte. Vi är många som arbetar inom välfärden, som har förstått att en god kvalitet kännetecknas av en hög kompetens och ett stort engagemang hos personalen. I flera undersökningar har man kommit fram till att läraren är den absolut största faktorn när det kommer till hur väl eleven lyckas. Nyligen publicerades en artikel i Lärarnas Nyheter som visar att det är en akut brist på behöriga ämneslärare både på högstadiet och på gymnasiet.Det saknas flera tusen behöriga lärare i skolans största och mest centrala ämne, matematik, men också språklärarna är alldeles för få. Det Dahl pratar om är att börja i fel ände. Hur får vi istället de bästa att vilja bli lärare?
Under den tid då de rödgröna satt vid makten kanske det räckte med att bara anställa fler inom skolan men sedan maktskiftet 2006 har Alliansen jobbat hårt för att öka kompetensen hos lärarna genom satsningar på både lärarlyftet och lärarlegitimationen. Statusen håller äntligen på att höjas bland landets lärare och det finns äntligen karriärmöjligheter som innebär ett ordentligt lönelyft och en höjd kompetens inom yrket. Att prata om att allt blir bättre bara fler anställs är naivt och visar på en oerfarenhet inom branschen. Vi behöver kvalitet i vår välfärd och det kommer inte automatiskt genom mer pengar, snarare genom ett ökat intresse för lärarutbildningen. Det är ansvarslöst av Bertil Dahl, och en ren lögn, att skriva att Moderaterna inte vill satsa på välfärden när mer pengar än år 2006, investeras i just välfärden. Bertil Dahl talar liksom många andra gott om välfärden men det räcker inte att snacka, riktade satsningar måste göras och görs sedan flera år tillbaka av regeringen. Moderaterna kommer med idéer och det borde även Bertil Dahl göra om intresset för hans parti ska öka. Så, Bertil Dahl, mindre snack och mer verkstad. SÅ enkelt är det! 

Linda (inte lika erfaren politiker som Bertil Dahl men med en gedigen erfarenhet av verkligheten)